lördag 2 februari 2019

I Maria Stuarts sovrum

I Willy Schorns memorabilieask, se tidigare post, finns en hel del märkliga troféer. En av de äldre bör vara den som benämns "En stump af Marie Stuarts Sengeforhaeng".
Maria Stuarts säng på ett äldre vykort.
Samma säng på ett nutida fotografi
 Maria Stuart, eller som hon kallades, Mary, Queen of Scots,  levde mellan 1542 och 1587. Hon var systerdotter till Henrik XIII och hann vara drottning i både Skottland och Frankrike innan hon halshöggs efter 20 års fångenskap på olika slott. Ett av dem låg i Edinburgh, Holyrood House, och det var där en fräck turist en gång på i början av 1800-talet tog en souvenir: en frans från Maria Stuarts sängförhänge. Det hela är förpackat i ett litet sammanvikt kuvert, troligen från slutet av 1800-talet då Willy Schorn hade övertagit det från sin far, Peter Schorn. På kuvertet står: "Stump af Maria Stuarts Sengomhaeng."
Kuvertet i oöppnat tillstånd. Texten troligen skriven av Willy Schorn.
Själva trofén ligger inrullad i ett oregelbundet, skrynkligt papper som ser ut att ha varit öppnat och sammanrullat många gånger. 
I kuvertet ligger ett hoprullat papper med text.
 Texten på framsidan lyder: "En Traad fra Maria Stuarts Seng".
Framsidan av det inre papperet och fransen.
På andra sidan finns en beskrivning av hur reliken kommit i Peter Schorns ägo: "Faaet i Efterslaegten af en Dreng hvis Onkel hade afklippet det af Sengen i Edinburgh 1840." Peter Theodor Schorn var översättare men också lärare i bl a Efterslaegtsskolen i Köpenhamn. Han har troligen konfiskerat den av en elev som visat upp den i skolan.
Baksidan av det inre papperet. 
Själva fransen består av sex tvinnade trådar av siden sammanknutna i en bit (ylle?)garn. Pojkens onkel har helt enkelt klivit över inhängnaden och i ett obevakat ögonblick stympat det kungliga sängförhänget. Ett exempel på vilka uttryck den dåtida vurmen för memorabilia kunde ta sig. Frågan är om vi har blivit så mycket bättre sedan dess?
Fransen från sängförhänget. Man kan ana de ursprungliga färgerna, en blågrön och en beige. 

Baksidan av det inre papperet i förstoring.

Framsidan av det inre papperet i förstoring. Storleken på papperet är ca 6x4 cm.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar